Szép az aranyozott autó, de nem érheti napfény és kézzel sem szabad hozzáérni

Szép az aranyozott autó, de nem érheti napfény és kézzel sem szabad hozzáérni

A Los Angelesben található Petersen autómúzeum egyik féltett kincsét nem véletlenül tárolják a sötét pincében. Meglestük, de sajnos nem fotózhattuk le.

Nemrégiben fotókkal és videóval gazdagon illusztrált cikkben számoltunk be az általunk az Egyesült Államokbeli Petersen autómúzeumban körbejárt DeLorean DMC-12-ről, mely konkrétan az az "időgép" autó, amit a Vissza a jövőbe trilógiában láthattunk. A múzeum pincéjében azonban egy másik DMC-12-est is tárolnak, mely a maga nemében legalább olyan érdekes, mint Marty McFly járgánya.

Ez pedig nem más, mint egy valódi 24 karátos arannyal bevont DeLorean DMC-12. A kocsit sajnos nem fotózhattuk körbe, mert a létesítmény ezen területén szigorúan tilos a fényképezés, azt viszont megtudtuk, hogy a különleges autónak kifejezetten jót tesz a sötét helyen történő parkolás.

A különleges aranybevonatban ugyanis akár már fél órányi napsütés is komoly kárt tud okozni, ezenkívül pedig az emberi bőr zsírossága sem tesz jót neki, ezért nem ajánlott tapogatni a karosszériát. Ily módon nem is csoda, hogy a kiállított példánnyal az elmúlt évtizedekben mindössze néhány kilométert tettek meg.

Az aranyozott DeLoreanből 1980-ban eredetileg 100 darabot szerettek volna legyártani, de végül csak két példány készült el belőle, melyek egyike a Petersen múzeumban tárolt automataváltós darab. A másik aranyozott DMC-12 kéziváltós, ezenkívül pedig egy harmadik ilyen autó is létezik, ennek végszerelését azonban már nem a DeLorean gyárában végezték el.

© Wikipedia / Lvtalon


Forrás: http://hvg.hu/cegauto/20181101_szep_az_aranyozott_auto_de_nem_erheti_napfeny_es_kezzel_sem_szabad_hozzaerni#rss

hvg.hu

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn