Újabb szörnyeteget csinált az Intel, itt a 48 magos processzor

Újabb szörnyeteget csinált az Intel, itt a 48 magos processzor

Bemutatta a szerverekhez készített új processzorcsaládját az Intel, ami összese 48 maggal dolgozik majd a feladatokon.

Izgalmas újdonsággal kezdte a hetet az Intel, a cég ugyanis végre bemutatta a minden eddiginél gyorsabbnak ígért új szerverprocesszorait, amit Xeon Cascade Lake néven kell majd keresni a piacon, és aminél az abszolút csúcsot a 48 magos változat jelenti. Az Intel (eddigi) zászlóshajóját ezen a téren a Xeon Scalable Processors sorozata jelentette, amelyben 28 mag és 56 szál szolgáltatta a sebességet.

A szerverzprocesszor nemcsak a magok számában, hanem kialakításában is változott. Az Intel azt a megoldást alkalmazta, amit az AMD is megtett az Epyc szerverprocesszornál. Az alaplapra legfeljebb két ilyen processzor helyezhető, ami 96 magot eredményez, arról azonban egyelőre nem beszélt az Intel, hogy hány szál tartozik majd hozzájuk.

© Intel

Az eszközt úgy tervezték meg, hogy legfeljebb 24 DDR4 RAM-ot fogadjon el (legfeljebb 3 TB-os méretig) a dupla processzoros rendszerekben. De össze tud dolgozni az Intel Optane memóriájával is (ami RAM-ként és nagyon gyors SSD-ként is funkcionál), ebből 24 modul pedig 12 TB-os rendszermemóriát eredményez.

Az Intel szerint a jelenlegi Xeon processzorokhoz képest 20 százalékos a teljesítménynövekedés, az AMD Epychez mérve pedig 3,4-szeres a szorzó a javukra. Emellett további jó hír, hogy a processzorokat az alapoktól tervezték újra, így a Spectre és a Meltdown hibák már nincsenek meg benne.

© Intel

Az eszköz 14 nanométeres technológiával készült, az AMD viszont a tervek szerint az új Epyc processzorokat már 7 nanométeres technológiával készítve jelenti majd be.Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20181105_intel_48_magos_processzor_intel_xeon_cascade_lake_processzor_amd#rss

hvg.hu

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn