A Google megnézte, milyen jelszavakat használnak a magyarok – jobb, ha pár dolgot azonnal átkapcsol

A Google megnézte, milyen jelszavakat használnak a magyarok – jobb, ha pár dolgot azonnal átkapcsol

Online adatbiztonság témában végzett Magyarországon is felmérést a Google megbízásából a YouGov piackutató cég. Az eredményekből kiderül, a magyarok nagy része még mindig nem fordít elég figyelmet online szolgáltatások igénybevételekor (bank, vásárlás, közösségi média) jelszavainak megóvására, és nem készült fel az adathalászok elleni védekezésre sem.

A Google megbízásából készült hazai, reprezentatív, online kutatásban több mint ezer, 18 év feletti felnőtt vett részt. A kutatás online kérdőív segítségével zajlott, melyben öt, jelszóval kapcsolatos kérdést kellett megválaszolniuk a résztvevőknek.

A felmérés alapján a magyarok 33 százaléka használ különböző jelszavakat különböző online szolgáltatáshoz. 28 százalék néhány online felületen, 27 százalék a legtöbb online felületen, 7 százaléka pedig minden felületen ugyanazt a jelszót alkalmazza.

A hazai felhasználók 13 százaléka használ erős jelszót, mely betűket (melyek nem állnak össze egy értelmes szóvá), számokat és szimbólumokat is tartalmaz. (Hogy egy jó, erős jelszó csak értelmetlen szavakból állhat, arról azért megoszlik a szakértők véleménye. Az érthető szavak mellett elég komoly érvek állnak.)

A kutatók úgy találták, hogy a magyarok 24 százaléka aggódik valamilyen szinten, hogy feltörik a jelszavát az általa használt online felületen (4 százalék nagyon aggódik, és 20 százalék eléggé aggódik)

Mindössze a magyarok 56 százaléka használ kétfaktoros azonosítást bármely online szolgáltatás fiókjához. Tizede azoknak, akik nem használnak kétfaktoros azonosítást, nem tudja, hogy hogyan kell beállítani, míg 13 százaléka a felmérés előtt még soha nem is hallott a kétfaktoros azonosításról, 12 százalék pedig nem hiszi, hogy ez biztonságosabbá teszi a fiókot.

Mit tegyünk mi, magyarok?

A Google szerint a kutatási eredmények tükrében a magyar lakosságnak érdemes nagyobb hangsúlyt fektetnie online szolgátatások igénybevételekor jelszavaik megóvására. Ennek részeként érdemesebb erősebb jelszavakat kitalálni, minden fiókhoz mást és mást.

Ha mégis elfelejtenénk egy adott jelszót, érdemes a helyreállításról is gondoskodni, illetve a helyreállításra szolgáló e-mail-cím működéséről újra és újra meggyőződni. Néha érdemes telefonszámot is megadni a helyreállításhoz, mivel az sms-ben küldött kód nagyobb biztonságot jelent, hiszen fizikailag is tulajdonunkat képezi saját telefonunk, az e-mail-fiókunkkal ellentétben.

Ezen kívül érdemes mindenhol beállítani a kétfaktoros azonosítást, ahol csak lehet. Mivel ez beiktat plusz egy lépést a felhasználónév és a jelszó megadása után, így hiába jut hozzá valaki ezekhez az adatainkhoz, még nem fog tudni belépni az ilyen formán védett felületre. Ha szeretné ezt beállítani, a legnépszerűbb szolgáltatásokhoz az alábbi linkeken talál érthető segítséget:



Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20181105_google_online_biztonsag_kutatas_magyar_felhasznalok_eros_jelszo_ketlepcsos_azonositas#rss

hvg.hu

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn