?>

Tegye szabaddá magát hétfő estére, történelmi eseményt közvetít a NASA

Tegye szabaddá magát hétfő estére, történelmi eseményt közvetít a NASA

Egy több millió kilométerre lévő, száguldó aszteroidára száll le magyar idő szerint hétfő este a NASA űrszondája.

Hatalmas volt az öröm a hét elején a NASA főhadiszállásán, a szakembereknek ugyanis hat év után ismét sikerült egy Mars-szondával elérni a szomszédos bolygónkat. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a tudósok karba tett kézzel ücsörögnének, hamarosan újabb nagyon fontos feladatot kell elvégezniük. Egész pontosan hétfőn.

Az OSIRIS–REx űrszonda éppen a Bennu névre keresztelt aszteroida felé tart, hogy anyagmintát szerezhessen belőle. Mindez azt jelenti, hogy a szondának landolnia kell az aszteroida felszínén, mindezt pedig a tervek szerint élőben fogja közvetíteni a NASA épp úgy, ahogy azt az InSight Mars-szonda esetében is tette.

© NASA / Goddard

Az előzetes várakozások szerint az OSIRIS-REx december 3-án hétfőn, magyar idő szerint 18 órakor száll majd le a Bennun. A közvetítés 17:45-kor kezdődik és várhatóan fél órán át tart majd, és ezen a YouTube-csatornán lehet majd követni.

A szonda még 2016 szeptemberében indult útjára, azóta pedig folyamatosan közeledett az aszteroida felé. Az útja során 4 828 032 km távolságból visszanézett a Földre, amit a Holddal együtt le is tudott fotózni. A felvétel nagyon jól sikerült.

A tervek szerint az OSIRIS-REx mintát vesz majd a Bennuból, majd azzal megindul vissza a Földre. Ez a tervek szerint 2023 szeptemberében történik majd meg.Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20181203_nasa_bennu_aszteroida_osiris_rex_urszonda#rss

hvg.hu

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn