?>

Harmadszor lőtte fel a SpaceX ugyanazt a rakétát

Harmadszor lőtte fel a SpaceX ugyanazt a rakétát

Még a burkolatot is megpróbálják visszaszerezni.

Hétfőn 64 kisméretű műholdat állított Föld körüli pályára a SpaceX egy Falcon 9-es rakétával. A fellövés különlegessége, hogy harmadszor használták ugyanazt a rakétát, amely ezúttal is automatikusan leszállt egy uszályra.

Az amerikai vállalkozás kitűzött célja az, hogy rakétáik tízszer egymás után fellőhetők legyenek felújítás vagy komolyabb javítás nélkül. Ez fontos lépcső a távlati tervekben, mert ez tenné lehetővé a Mars gazdaságos elérését, további felfedezését és végső soron az emberes Mars-utazást.

A Falcon 9 rakéta 70 méteres, kétfokozatú.

Ebben az indításban már nemcsak a hordozórakétát, de a hasznos terhet védő borítást is megkísérelték visszaszerezni. Ez már gyakorlatilag az űrben esik két darabra, és onnan zuhan vissza az óceánba. A SpaceX egy kis hajót bérelt, amelyet Mr. Steven névre kereszteltek, és óriási hálóval szereltek fel. A burkolatot azonban most nem sikerült kihalászni. Elon Musk, a SpaceX vezetője azt mondta, hogy később kiemelik a darabokat a tengerből, megszárítják, és újra felhasználják. Maga a hőálló borítás ugyanis 6 millió dollárba kerül, ami a fellövés összköltségének a tizede. (Space.com)Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20181204_Harmadszor_lotte_fel_a_SpaceX_ugyanazt_a_raketat#rss

hvg.hu

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn