Akkorát hullámlott Új-Zélandon, hogy olyat még nem látott a déli félteke

A déli félteke legnagyobb, 28,8 méteres hullámát mérték kutatók Új-Zélandon. A hullám méretét egy bója rögzítette az új-zélandi Campbell-szigetnél a Csendes-óceán déli részén a héten. Ezzel megdőlt az eddigi 22,03 méteres rekord, amelyet 2012-ben Tasmániában mértek.

 

Az Új-Zélandi Meteorológiai Szolgálat március óta használja a napelemes bójáit. A Campbell-sziget környéke a heves viharairól ismert, de eddig nem tudták mérni a hullámok méretét. 

Tom Durrant, a MetService oceanográfusa szerint a nyolcemeletnyi hullámot a mély alacsonynyomású rendszer és a az óránkénti 120 kilométeres szél okozta. A bója három óránként húsz percet rögzít. Lehetséges, hogy volt ennél nagyobb hullám is, amit a bója nem regisztrált.

A Meteorológiai Világszervezet nem rögzít különálló hullámokra vonatkozó adatokat. Az egymást követő tengeráramlások átlagából szokta kiszámolni a kiemelkedő hullámmagasságot. A hullám rögzítésekor tomboló vihar idején ez 14,9 méteres volt. Ez rekord a Csendes-óceán déli részében, de az Atlanti-óceán északi részében 2016-ban közel 19 métert mértek. A viharok akadálytalanul söpörhetnek végig a Csendes-óceán déli részén, mert itt kevés a szárazföld. 

A fotós 15-18 méteres hullámokon szörföző férfit fotózott Hawaii-nál. Az Új-Zélandnál észlelt hullám kétszer ilyen magas volt.
A fotós 15-18 méteres hullámokon szörföző férfit fotózott Hawaii-nál. Az Új-Zélandnál észlelt hullám kétszer ilyen magas volt.
Fotó: Jeff Rowley / Flickr

Még a kaliforniai szörfösök is megtapasztalhatják ennek a viharnak az energiáját, amikor nagyjából egy hét múlva eléri az állam partjait.

– mondta Durrant.

 


Forrás: https://index.hu/tudomany/2018/05/11/akkorat_hullamlott_uj-zelandon_hogy_olyat_meg_nem_latott_a_deli_felteke/

Index

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn