?>

Egyetlen kép arról, hogy mit művelünk az óceánokkal

Elhagyott halászhálóba gabalyodva pusztult el egy delfin, a tetemet az angliai Cornwall közelében fedezték fel. Az elpusztult állatról készült fotó bejárta az internetet.

A képet egy állatorvos, James Garnett tette közzé. Az eset még 2017 decemberében történt, ám a szakértő szerint az óceánok állapota évről évre egyre romlik, ezért is látta időszerűnek a felvétel megosztását. A képen jól látszik, hogy a tengeri emlős testére a háló teljesen rácsavarodott, iszonyatos szenvedéseket okozva ezzel az állatnak.

Az utóbbi időkben a figyelem elsősorban a természetes vizeket érő műanyagszennyezésre irányult, ám legalább ilyen mértékű problémát okoznak a halászok elhagyott felszerelései is. Évente nagyjából 640 000 tonna ilyen jellegű hulladék (háló, csapda, kötél) kerül a tengerekbe. Két ok miatt is pusztítják a környezetet: egyrészt a vízi állatok belegabalyodnak a szanaszét hagyott szemétbe és elpusztulnak, másrészt a korallzátonyok élővilágát is károsítják.

While plastic does pose a threat to marine life, UK marine vet James Barnett says he sees animals wrapped in discarded fishing nets far more often. James has been treating injured marine animals since the early 90s.

https://t.co/SAX2nQjA0bpic.twitter.com/XAUkPcOMl6

— Marine Connection (@MC_org) 2019. augusztus 5.

Évről évre állatok százezrei pusztulnak el a halászok elhagyott felszerelései miatt. A takarítás költséges, speciális búvárokat igényel, akiknek a legeldugottabb régiókba is el kell jutniuk, ha eredményeket akarnak felmutatni.Forrás: https://www.origo.hu/tudomany/20190813-ujabb-szivfacsaro-kep-arrol-mit-muvelunk-az-oceanokkal.html

Origo

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn