?>

A francia Serval-offenzíva sem tudta megakadályozni a civilek lemészárlását

Mali északi részén lehetetlen megfékezni a dzsihadista halálosztagokat. Egy friss jelentés szerint a hétvégén kegyetlen fegyveresek legalább 25 civilt gyilkoltak meg Amalaoulaouban - közölte az AFP francia hírügynökségre hivatkozva az MTI.

Motorral, turbánban

A motorkerékpáron közlekedő, turbánt viselő támadók a településhez érve tüzet nyitottak, és válogatás nélkül lőtték a lakosokat - mesélték a források, akik a támadás végrehajtásával a helyi dzsihadistákat gyanúsítják. A múlt kedden egy hasonló támadásban már 27 ember lelte halálát a Gao tartomány legfőbb városának számító Menakától 45 kilométerre nyugatra.

Halálzóna

Gao valaha fontos kereskedelmi központ volt, a transz-szaharai "selyemút" egyik központja, de mára Mali egyik legfeldúltabb régiójának számít. A térségben számos dzsihadista csoport tevékenykedik, a legnagyobb, az MNLA nevű hat éve kikiáltotta a Malitól független Azawad köztársaságot, ám a kormányerők, erőteljes francia katonai segítséggel kisöpörték a szedett-vedett csoportokból létrehozott köztársaságot.

 

Próbálnak visszavágni

A szélsőségesek azóta sem nyugszanak, öngyilkos merényleteket követnek el, majd ide-oda betörnek és válogatás nélkül gyilkolják azokat, akiket azzal vádolnak, hogy együttműködnek a hadsereggel.

Párizs válaszul már 2013-ban elindította a Serval fedőnevű hadműveletet azzal a céllal, hogy megakadályozza az ország északi és középső részén megerősödött dzsihadista csoportosulások térnyerését.

 

 Forrás: https://index.hu/kulfold/2018/10/01/a_francia_serval-offenziva_sem_tudta_megakadalyozni_a_civilek_lemeszarlasat/

Index

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn