Legalább 160 terrorista szabadult idő előtt a brit börtönökből

Több mint 160 elítélt terroristát engedtek szabadon a büntetésük felének letöltése után 2012 óta Nagy-Britanniában – derült ki a terroristák automatikus szabadlábra helyezésének megakadályozását célzó törvényjavaslat szerdai parlamenti vitáján – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

John Hayes konzervatív képviselő, volt brit biztonsági miniszter „meglepettnek" és „csalódottnak" mondta magát az alsóház irattárából idézett „súlyos számok" hallatán. Hayes szerint ez a szám nem foglalja magában azokat az elítélteket, akik 12 hónapnál kevesebbet töltöttek börtönben. 

Jihadist Sunderland shopkeeper Mohammed Zahir Khan who told his followers to 'prepare for real war'and called for non-believers to be burnt alive will be the NEXT terrorist freed from jail within weeks unless new laws are passed https://t.co/71aFjyDZhw@patel4witham@BorisJohnson

— Vote For Britain (@Vote_ForBritain) February 6, 2020

A brit konzervatív kormány szeretné, ha a tervezetből még február vége előtt törvény lenne. Akkor ugyanis meg lehetne akadályozni a 2018 májusában négy és fél év szabadságvesztésre ítélt Mohammed Zahir Khan szabadon bocsátását, aki vallási gyűlöletre és gyilkosságokra uszító anyagokat terjesztett, és február 28-án, büntetése felének letöltése után szabadulna. Khan az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet felhívását terjesztette a Twitteren, és terrortámadásokra szólította fel a csoport követőit.

London, 2020. február 3. A londoni rendőrség keltezetelen felvétele Sudesh AmmanrólForrás: MTI/AP/Londoni rendőrség/-

A sürgősséggel benyújtott törvénymódosítási javaslat közvetlen előzménye az volt, hogy február 2-án Dél-Londonban egy késes támadó, Sudesh Amman két embert – egy férfit és egy nőt – megsebesített. A támadás után kiderült, hogy a 20 éves Amman (akit a rendőrök a helyszínen agyonlőttek) alig egy héttel korábban szabadult a börtönből, a három év és négy hónapos szabadságvesztés felének letöltése után. Ammant terrorcselekményekre biztató szélsőséges tartalmak birtoklása és terjesztése miatt ítélték el 2018-ban.Forrás: https://www.origo.hu/nagyvilag/20200213-v4na-legalabb-160-terrorista-szabadult-kedvezmennyel-a-bortonbol.html

Origo

A Petrényi Család Honlapja