Az iraki légierő az Iszlám Állam állásait támadta

Újabb légicsapást hajtott végre az iraki légierő az Iszlám Állam terrorszervezet szíriai állásai ellen - jelentette be vasárnap Haider al-Abádi iraki miniszterelnök hivatala.

A közlemény szerint a légicsapás célpontja az északkelet-szíriai Haszeke tartományban fekvő Dasisa város közelében telepített állás volt, amelyet a dzsihadisták parancsnokai használnak.

Az iraki légierő több légicsapást hajtott végre tavaly Szíriában Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányának és az Iszlám Állam ellen harcoló, Egyesült Államok vezette katonai koalíciónak a jóváhagyásával.

Április 19-én F-16 típusú iraki vadászgépek Abádi utasítására több légicsapást is végrehajtottak Szíriában. A művelet következtében 36 dzsihadista halt meg, közöttük Abu Lakman asz-Szúri, Abu Bakr al-Bagdadinak, az Iszlám Állam fejének a toborzásért és a fegyveresek Irakba történő felvonultatásáért felelős helyettese. Bagdadi kormányközlés szerint az iraki haderő Damaszkusszal egyeztetve járt el, miután tisztázta a részleteket Iránnal és Oroszországgal is. Az iraki védelmi minisztériumban hangsúlyozták, hogy addigfolytatják a szíriai légi műveleteket, amíg teljesen meg nem szűnik az Iszlám Állam jelentette fenyegetés.A terrorszervezet fegyveresei 2014 nyarán jelentős területeket foglaltak el Irakban. Ellenőrzésük alá vonták a második legnagyobb iraki várost, Moszult, Ninive kormányzóság székhelyét, és kinevezték a "kalifátusuk" fővárosává.

A nemzetközi szövetségesek támogatásával az iraki kormányerők 2015-ben nagyszabású offenzívát indítottak a dzsihadisták kezén lévő területek visszafoglalásáért. 2017 decemberében Abádi bejelentette az Iszlám Állam végleges vereségét, ugyanakkor többször is hangsúlyozta, hogy a terrorizmus veszélye továbbra is fennáll.Forrás: http://www.origo.hu/nagyvilag/20180506-iraki-legicsapas-az-ia-ellen.html

Origo

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn