?>

Különlegesen ritka felhőket fotózott a NASA, és ezt még az időjárás-jelentésekben is megérezhetjük

Különlegesen ritka felhőket fotózott a NASA, és ezt még az időjárás-jelentésekben is megérezhetjük

Az éjszakai világító felhők ritkák, és rendkívül érzékenyen reagálnak a környezeti hatásokra. Ez utóbbi segíthet a NASA szakembereinek, hogy kicsit jobban értsük a Föld működését.

Sokszor az ember szája is tátva marad azoktól a felvételektől, amiket a NASA készít. Van, hogy egy különleges napkitörést rögzítenek a kamerák, és van, hogy 15 ezer galaxist komponálnak egyetlen képbe a szakemberek. Ilyenkor azonban hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy ennél jóval közelebb is van olyan jelenség, amin ámulhatunk, és az is bőven tartogat még számunkra felfedeznivalót.

Az éjszakai világító felhőket jégkristályok alkotják, amelyek kék vagy fehér színben "világítanak", amikor visszatükrözik a Nap sugarait.

Ebbe a csoportba tartoznak például a poláris mezoszférikus felhők – vagy közérthetőbb nevükön az éjszakai világító felhők. Volt már rá példa, hogy a világűrből fotózták le a jelenséget, most azonban ennél is "közelebbről" tanulmányozták a felhőket a szakemberek.

A NASA idén júliusban nagyjából 80 km-es magasságba engedte fel azt a ballont, amely segített tanulmányozni az éjszakai világító felhőket. A léggömböt Svédországban bocsátották fel, ami öt nap alatt Kanadáig utazott. Ez idő alatt 6 millió képet készített, ami 120 TB adatot jelent, melynek feldolgozásába nemrég kezdtek bele a kutatók. Már az első eredmények is ígéretesnek tűnnek.

A felhők rendkívül vékonyak és extrém érzékenyen reagálnak a környezeti hatásokra, például a hőmérsékletre vagy a páratartalomra. De hatással lehet rájuk a hegytetőkön fújó szél és a vihar is, ezek ugyanis olyan hullámokat keltenek a légkörben, amik nagy magasságba is eljutnak. Ahogy elérik az éjszakai világító felhőket, jól látni, ahogy áthaladnak rajtuk.

Ezek a hullámok okozzák a turbulenciát és a légköri mozgásokat, ami az időjárásra és annak előrejelzésére is hatással van. Azt azonban továbbra sem tudni, hogy pontosan hogyan keletkeznek ezek a rendkívül bonyolult légköri mozgások, így a NASA szakemberei azt remélik, az éjszakai világító felhők megfigyelése segíthet megérteni az ezeket a jelenségeket irányító mechanizmusokat. Ennek eredményeként nemcsak a jelenségről lehetnek pontosabbak az ismereteink, de az időjárás-előrejelzés is precízebbé válhat.Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20181002_nasa_vilagito_felho_foto_legkori_jelenseg_idojaras#rss

hvg.hu

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn