?>

A Nobel-díjasok a rákkutatásban elért eredményeikkel taroltak

A rákkutatás területén elért eredményeiért két tudós, az amerikai James P. Allison és a japán Hondzso Taszuku kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat.

 

A bizottság indoklása szerint az amerikai és a japán szakember a rák elleni modern immunterápia kifejlesztésével érdemelte ki a legrangosabb tudományos elismerést.

 
Fotó: AFP

JAMES P. ALLISON

James Allison a CTLA-4 nevű fehérjét tanulmányozta a Berkeley Egyetem kutatójaként az 1990-es években. Egyike volt azoknak a tudósoknak, akik megfigyelték, hogy a CTLA-4 fékezi a T-sejteket.

Jammes Allison megalkotott egy antitestet, majd vizsgálni kezdte, hogy az immunrendszer ezáltal képes-e megtámadni a rákos sejteket.
Első kísérleteit 1994 végén végezte kollégáival, és látványos eredményeket értek el. Egereknél gyógyítani tudták a rákot az antitest segítségévelEmbereknél 2010-ben ért el mérvadó eredményeket. 
Klinikai kísérletben több melanomás (bőrrákos) résztvevőnél is eltűntek a rák tünetei.

James Allison jelenleg a Texasi Egyetem professzora, munkatársa a rák elleni immunterápia lehetőségeit kutató Parker Intézetnek.

HONDZSU TASZUKU

Hondzso Taszuku, a Kiotói Egyetem kutatója 1992-ben fedezte fel a „programozott halál 1” (PD-1) nevű fehérjét, amely szintén a T-sejteket gátolja. Rájött, hogy a „programozott halál 1” – a CTLA-4-hez hasonlóan – fékként működik, mechanizmusa azonban eltérő.

Klinikai kísérleteket követően 2012-ben egy kulcsfontosságú tanulmány igazolta a japán tudós által kifejlesztett terápia hatékonyságát a rák különböző fajtáiban szenvedőknél.

A rák előrehaladott stádiumában, már a gyógyíthatatlannak tartott eseteknél is eredményt ért el.

Hondzsu Taszuku jelenleg a Kiotói Egyetem professzor.

 
Fotó: AFP
A kitüntetettek 9 millió svéd koronával (282 millió forintos összeggel) gazdagodnak, a díjátadó ünnepséget hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján tartják. 
 


Forrás: https://888.hu/article-a-nobel-dijasok-a-rakkutatasban-elert-eredmenyeikkel-taroltak

888.hu

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn