?>

Jön a segítség a rosszul hallóknak: sikerült hallósejteket létrehozni

Jön a segítség a rosszul hallóknak: sikerült hallósejteket létrehozni

Elsőként sikerült emberi belsőfülsejteket alkotnia laborban egy berni kutatócsoportnak. Ezzel új utat nyitottak a halláskárosultak kezelését célzó módszerek kutatása számára.

A világ népességének öt százaléka nagyothall. Bár a hallás képessége hallókészülékekkel vagy implantátumokkal javítható, az ok hatékony kezelésére még nem létezik módszer. A Berni Egyetemi Kórház kutatói azonban hatalmas lépést tettek ebbe az irányba: először sikerült az emberi belsőfülben a hangok észleléséért felelős szőrsejtek kialakulását utánozni – derült ki a Nature Communications című szaklapban közzétett tanulmányból. Ezzel lehetővé vált, hogy a halláskárosodás kezelési módszereit közvetlenül emberi sejteken próbálják ki.

A szőrsejtek már nagyon korán kialakulnak a magzati fejlődés során, nagyjából a terhesség 10. vagy 11. hetében. Már ebben a stádiumban elérik teljes számukat. "Mintegy 15 ezer szőrsejttel és 30 ezer spirális ganglionsejttel születünk" – fejtette ki Marta Roccio kutató. Az érzékelősejteket a hangos zajok, a fertőzések, az öregedési folyamatok és a méreganyagokkal való terheltség is károsítja. Mivel a sejtek nem pótolhatók, elvesztésük tartós halláskárosodáshoz vezet.

A Berni Egyetemi Kórház szerint a tanulmány eredményei segíthetnek a belsőfülben található csiga szőrsejtjeinek más, gyakoribb sejtforrásokból való megalkotásában.Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20181006_emberi_belsofulsejtek_mesterseges_hallosejtek#rss

hvg.hu

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn